22 Kasım 2009 Pazar

Kadayifci Muammer Usta



Erzurum Meşhur kadayıf dolması

Tel kadayıf, Tel Kadayıf Standardı'nda elenmiş buğday ununa, içme suyu katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun olarak dökülüp pişirilmesi veya yufka haline getirilip kesilmesi ve gerektiğinde kızartılması suretiyle elde edilen bir yarı mamüldür, şeklinde tanımlanmaktadır.

Tel kadayıf, Anonymous (1986)'a göre "un ve suyla hazırlanıp özel kalıplardan ince şeritler halinde dökülerek sıcak saçta kurutulmuş hamur ve bununla yapılan tatlı" şeklinde tarif edilmektedir. Anonymous (2000)'de Türklerin unlu mamülleri çok sevdikleri dolayısıyla her mutfağın malzeme açısından zengin olduğu, bu malzemelerden birinin de kadayıf ve baklava tepsileri olduğu belirtilmektedir.
Aynı kaynakta Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfın da bulunduğu, Prof. Ünver "Berayı Hassa" adındaki mutfak defterlerindeki kayıtlardan Sultanın tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakletmektedir. Bu bilgilerden kadayıfın tarihçesinin çok eskilere dayandığı anlaşılmaktadır.

Tel kadayıfın Erzurum'da "kadayıf dolması" olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek tüketilmektedir.









Meşhur Kadayıfçı Muammer Usta

Adresi : Merkez:
Numune Hastanesi Girişi Karşısı
ERZURUM

Şube:
Topçuoğlu Mahallesi, Aliağa Sokak Gürcükapı Polis Karakolu Altı, No:5
ERZURUM

Tel : 0 (442) 233 62 82 -
Cep : 0 (532) 584 63 09
Fax : 0 (442) 233 62 92
Mail : bilgi@kadayifcimuammerusta.com.tr
Previous Post
Next Post

0 Comments:

Popüler Yayınlar